Αρχική

Ιστορικό της UNICEF

Δομή & Χρηματοδότηση Προγραμμάτων

 Η UNICEF σε καταστάσεις Επείγουσας Ανάγκης

Βασικά Προγράμματα της UNICEF

Πηγές

Δομή & Χρηματοδότηση Προγραμμάτων

 

Τα έσοδα της UNICEF βασίζονται αποκλειστικά σε εθελοντικές συνεισφορές. Η UNICEF συλλέγει τους πόρους της μέσω των εθελοντικών εισφορών κρατών και τις δωρεές ιδιωτών ή τις πωλήσεις προϊόντων μέσω των Εθνικών Επιτροπών της που είναι 36 αυτόνομες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στις βιομηχανικές χώρες.

Τα προγράμματά της στις αναπτυσσόμενες χώρες παρακολουθούνται από τα Τοπικά Γραφεία της (Field Offices) σε πάνω από 150 χώρες και περιοχές του κόσμου. Τα Τοπικά Γραφεία συντονίζονται από τα 8 Περιφερειακά Γραφεία (Regional Offices) ενώ ο κεντρικός έλεγχος πραγματοποιείται από τα Κεντρικά Γραφεία (Headquarters) στη Νέα Υόρκη.

Το τμήμα προμηθειών της UNICEF που εδρεύει στην Κοπεγχάγη παρέχει είδη και υλικό ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των προγραμμάτων της σε όλο τον κόσμο, όπως είναι οι δόσεις εμβολίων για τα παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η UNICEF επίσης λειτουργεί το Κέντρο Ερευνών Innocenti στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Η καθοδήγηση και ο έλεγχος όλου του έργου της UNICEF γίνεται από ένα 36μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο που αποτελείται από εκπροσώπους κυβερνήσεων. Αυτό καθορίζει τις πολιτικές, εγκρίνει τα προγράμματα και αποφασίζει για τα διοικητικά και οικονομικά σχέδια και τους προϋπολογισμούς. Τα μέλη του εκλέγονται από το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, συνήθως με τριετή θητεία.

Μέσα από ετήσιες αναφορές που δημοσιεύει η UNICEF ενημερώνει για τις προόδους που έχουν επιτευχθεί στους βασικούς τομείς προτεραιότητας. Παρέχει επίσης πληροφόρηση για το σημαντικό έργο των υπηρεσιών διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, τα οικονομικά της, τους συνεργάτες και τις εθνικές επιτροπές της.

Χρηματοδότηση προγραμμάτων UNICEF κατά τομέα προτεραιότητας, 2008


Χρηματοδότηση προγραμμάτων UNICEF κατά γεωγραφική περιοχή, 2008

*
Η Προγραμματική Βοήθεια για Τζιμπουτί και Σουδάν συμπεριλαμβάνεται στον τομέα της Υποσαχάριας Αφρικής.
Πηγή
: Ετήσια Αναφορά UNICEF 2008 (Ιούνιος 2009)
 

Συνοπτικά μερικές από τις κύριες δραστηριότητες της UNICEF:

Παιδική φροντίδα Επένδυση σε προγράμματα ολοκληρωμένης φροντίδας για τα μικρά παιδιά ώστε να εξασφαλισθεί ένα ακλόνητο θεμέλιο επάνω στο οποίο θα χτισθεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Μητρική φροντίδα Η υποστήριξη των μητέρων μέσα από προγράμματα επείγουσας μαιευτικής φροντίδας για τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας, η αύξηση της ληξιαρχικής καταγραφής των παιδιών κατά τη γέννηση και η προώθηση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού.

Νερό & Υγιεινή Η UNICEF παραμένει μια κορυφαία οργάνωση στον κόσμο στην παροχή πόσιμου νερού, τις εγκαταστάσεις υγιεινής και την εκπαίδευση για την υγιεινή σε οικογένειες και κοινότητες, βοηθώντας να βελτιώσει τις συνθήκες αυτές σε δεκάδες φτωχές χώρες.

Εμβολιασμοί Η UNICEF προμηθεύει εμβόλια για περίπου το 40% των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εκατομμύρια ανθρώπων προστατεύονται από την ιλαρά, την πολιομυελίτιδα, τη διφθερίτιδα, τον κοκίτη, τον τέτανο, τη φυματίωση, τον κίτρινο πυρετό και την ηπατίτιδα Β με εμβόλια και εξοπλισμό που παρέχει η UNICEF.

Εκπαίδευση Η UNICEF έχει μέσα στις βασικές της προτεραιότητες την εκπαίδευση των παιδιών με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της εκπαίδευσης των κοριτσιών. Υποστηρίζει τις χώρες για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων για την εκπαίδευση, την ισότητα μεταξύ των φύλων και της εκπαίδευσης για όλους. Επίσης, η UNICEF έχει μια ισχυρή παρουσία σε προγράμματα παροχής νερού και υγιεινής στα σχολεία υποστηρίζοντας τέτοιες πρωτοβουλίες σε δεκάδες χώρες.

Παιδική Προστασία Η φροντίδα για τα ορφανά παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για τη UNICEF. Υποστηρίζει προγράμματα για παιδιά που έχουν μείνει ορφανά ή είναι σε δυσχερή θέση κυρίως εξαιτίας της επιδημίας του AIDS στις χώρες τις υποσαχάριας Αφρικής.

Παιδική Εκμετάλλευση Περίπου 126 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων εργασιών με χημικά και εντομοκτόνα στη γεωργία, με επικίνδυνα μηχανήματα ή σε ορυχεία. Περίπου 5,7 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται κάτω από αποτρόπαιες συνθήκες εξαναγκασμένα σε καταναγκαστική εργασία λόγω χρεών ή σε δουλεία, κάθε χρόνο 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα του trafficking. Η UNICEF βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, φέρνοντας στο φως τέτοιες καταστάσεις και βοηθώντας να μπει ένα τέλος στα εγκλήματα και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. Υποστήριξε την επικύρωση της Σύμβασης 182 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τις χειρότερες μορφές εργασίας από την υιοθέτησή της το 1999 που τώρα έχει επικυρωθεί από τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Παιδιά Πολέμου Οι απώλειες του πολέμου είναι συχνά παιδιά. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο στρατολογούνται και πεθαίνουν ως στρατιώτες, γίνονται πρόσφυγες, ακρωτηριάζονται και πεθαίνουν από νάρκες. Στη Λιβερία μόνο, από 10.000 έως 20.000 παιδιά έχουν στρατολογηθεί ή απαχθεί για να γίνουν στρατιώτες, αχθοφόροι ή σεξουαλικοί σκλάβοι. Εκτός από την προώθηση διεθνών συμβάσεων η UNICEF διαμορφώνει ειδικά προγράμματα επανένταξης για τέτοια παιδιά αλλά και για τα παιδιά θύματα των συρράξεων γενικότερα.